Paradontologija

STOMATOLOG VIDIKOVAC

dr – Dejan – Lazarević

Stomatolog

Zakaži – pozivom

Parodontopatija je bolest potpornog aparata zuba koji čine ; alveolarna kost, periodoncijum, cement i gingiva . Postoje opšti i lokalni uzročnici parodontopatije. U opšte spadaju genetska predispozicija, kao i neka sistemska oboljenja, kao što je diabetes mellitus, korišćenje medikamenata… U lokalne uzročnike spadaju: nakupljanje tvdih i mekih zubnih naslaga ( kamenac) , neadekvatne plombe i protetske nadoknade, traumatska okluzija, pusenje…


Parodontopatija je bolest koja obično ima spor tok, mada može imati brz i progresivan tok, počinje sa krvarenjima i upalom desni, sukcesivnim povlačenjem desni i ogolićenjem vrata zuba, koje kasnije dovodi do klaćenja zuba i posledičnog ispadanja.
Konzervativna terapija parodontopatije predstavlja besprekornu oralnu higijenu sa korišćenjem interdentalnog konca, pravilnog odabira četkice i paste za zube, kao i tehnike pranja zuba. Hirurška terapija bez adekvatne higijene može da vodi do neuspeha parodontalne terapije.


Hirurška terapija parodontopatije postiže se režanj operacijom, kada se odiže flap i čiste subgingivalni konkrementi i po potrebi se dodaje veštačka kost i membrana u cilju nadoknade izgubljene kosti.